Szybkie, proste, tanie i smaczne ciasteczka owsiane!

Wiem, że Internet jest pełen przepisów na ciasteczka owsiane. Jednak czy są one tanie? Szybkie? Proste? A przede wszystkim smaczne? No nie zawsze. Ja mam tak, że jeśli przepis składa się długiej listy składników lub zawiera dziwne słowa typu „ksylitol” – od razu wyłączam zakładkę. Nie lubię siedzieć długo w kuchni, ani robić drogich zakupów. Jednocześnie czasem mam ochotę na coś „dobrego” i „zdrowego”. Na pewno też tak masz! Ja wtedy robię ciasteczka owsiane.

Składniki

Podstawą składników są banany. Cała reszta zależy tylko od Twojej wyobraźni i tego, co masz pod ręką. To jest najlepsze w całym przepisie! Za każdym razem ciastka wychodzą zupełnie inne, w zależności od Twojej weny twórczej!

  • 2 banany – podstawa
  • płatki owsiane / żytnie / jęczmienne
  • zdrowe ziarenka
    Dodajesz to, co akurat masz w kuchni, np.: słonecznik, siemię lniane, sezam.
  • łyżka miodu
    Dzięki temu ciasteczka są słodziutkie i nieźle radzą sobie z oszukiwaniem potrzeby mózgu na słodycze.
  • opcjonalnie orzechy
    Jeśli są duże (np. orzechy nerkowca), pokrój je na małe kawałki.
  • opcjonalnie czekolada
    Pokrój czekoladę na małe kawałki. Jeśli nie chcesz mieć wyrzutów sumienia, dodaj czekoladę gorzką lub całkowicie pomiń ten składnik.
  • opcjonalnie świeże lub suszone owoce
    Uważaj jednak na mokre owoce. Ciastka same w sobie wychodzą miękkie i nadmiar wody od owoców może je popsuć. Dodawaj odsączone owoce lub takie, które nie są zbyt wodniste. Najlepiej sprawdzą się suszone owoce, np. pokrojona na cząstki morela, czy rodzynki, żurawina.
  • opcjonalnie masło orzechowe
    To moje ostatnie odkrycie. Jeśli lubisz słodko-słone smaki – dodaj łyżkę masła do całej masy. Nie polecam nakładać masła na wierzch uformowanych ciastek – kiedyś tak eksperymentowałam… Masło rozpuszcza się w piekarniku i w sumie efekt końcowy jest nieciekawy. Wersja kogel-mogel jest znacznie łatwiejsza do zjedzenia i, przede wszystkim, smaczniejsza.
  • opcjonalnie – cokolwiek, na co masz ochotę!

Ilość suchych składników zależy od Ciebie – od tego, co lubisz, a co chciałabyś jedynie sprytnie, niezauważalnie przemycić do ciastek. Końcowa masa powinna mieć konsystencję gęstej papki, z której będziesz w stanie uformować ciasteczka.

Sposób wykonania

Blaszkę wykładamy np. papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 175ºC (góra-dół). Banany rozdrabniamy widelcem. Dodajemy resztę składników. Mieszamy. Z powstałej papki, przy pomocy łyżki, formujemy na blaszce ciasteczka. Pieczemy przez 10 min. Choć wiadomo – każdy piekarnik żyje własnym życiem. Ja piekę aż orzeszki się zarumienią.

Z powyższych składników wychodzi mi zawsze blaszka ciastek (ok. 20 sztuk). Są miękkie, słodkie, zdrowe i zawsze znikają chwilę po upieczeniu!

I jak Wam się podoba przepis? Ja go uwielbiam! Potrzebne składniki zawsze mam pod ręką. Przygotowanie ciastek zajmuje mi 5-10 min + 10 min pieczenia. Ponadto przepis pozostawia po sobie tylko dwie rzeczy do mycia – miskę i łyżkę Nie wspominając o tym, że generalnie to chyba zdrowy przepis, który skutecznie zaspokaja potrzebę słodkiego

A jaki jest Wasz sposób na ciasteczka owsiane? Jakie ciekawe składniki do nich dodajecie?