Jarmuż na 3 sposoby – przepisy

Kupiłam niedawno w biedrze jarmuż. Zachęcił mnie zielony kolor i wizja zdrowego żarcia. A tak na serio – od początku ciąży z dnia na dzień pojawił się u mnie wstręt do zielonego jedzenia. Na sam widok np. szpinaku robiło mi się bardzo niedobrze. Mdłości w końcu ustały, jednak trauma pozostała. W końcu postanowiłam zawalczyć ze złymi wspomnieniami i powrócić do zielonego. No i zaczęłam od jarmużu.   Wróciłam do domu i uświadomiłam sobie, że nie mam bladego pojęcia, co zrobić z tymi chwastami.  Nie odważyłam się zjeść ich na surowo.  Chciałam przemycić to zielsko w jakimś neutralnym jedzeniu w taki sposób, aby mój mózg nawet się nie zorientował, że je coś jarmużopodobnego. Udało się.

Z jednej paczki zielska z biedry wykombinowałam 3 delikatne, mniej więcej zdrowe przepisy. Smak jarmużu maksymalnie zneutralizowałam innymi składnikami. I o to mi chodziło!

Także chcę się z Wami podzielić  moimi 3 super sposobami na jarmuż. Są one w miarę zdrowe i nie rujnują kieszeni.

 

KOKTAJL

Totalny, niekwestionowany hit mojego życia. Kiedy pierwszy raz go zrobiłam, odlałam pół szklaneczki Leniuchowi – na spróbowanie, kiedy wróci z pracy. Resztę wypiłam, takie było pyszne! Kiedy Leniuch niechętnie  posmakował trunku, powiedział: „Czemu tak mało mi zostawiłaś!?” On – mięsożerca z powołania, chciał więcej koktajlu z jarmużu! Taka rekomendacja jest nie do przebicia. Z poniższych proporcji wychodzi ok. pół litra koktajlu.

Składniki:

  • 1 szklanka jarmużu – mniej więcej
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 1 cytryna – w sensie sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka miodu – lub innego zdrowego słodzika
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 szklanka wody

Wszystkie składniki blendujesz. Done. Magicznie prosty przepis, co nie?


 

ZUPA KREM

Przyznaje się bez bicia – do tej zupy wrzuciłam to, co miałam pod ręką. I wiecie co? Zupa wyszła wyśmienita! Wypisuję poniżej przepis, który sprawdził się na moich kubkach smakowych. Jednak gorąco Was zachęcam: kombinujcie, szukajcie własnej idealnej kompozycji! Dodajcie np. seler, por, czy cebulę. Co kto lubi Z poniższych składników wychodzi  obiad na co najmniej 2 dni.

Składniki:

  • pół paczki jarmużu – mniej więcej
  • 3 ziemniaki – mniej więcej
  • pół paczki mrożonej mieszkanki marchewki i groszki – oczywiście możesz dać świeżą marchewkę, o świeży groszek trudniej
  • pół litra wody – szczerze to tyle wody, żeby odpowiadała Tobie konsystencja zupy
  • kostka rosołowa – najlepiej samodzielnie robiona

Wszystkie składniki gotujesz i blendujesz.  Zjedz np. z gotowanym jajkiem, grzankami, serem fetą, ziarnami słonecznika…. Mniam!!!


 

WRAP/TORTILLA/NALEŚNIK

Kolejny resztkowy obiad, znów dodałam to, co miałam pod ręką.  Zesuszone wrapy, cebula, czosnek, resztka pieczarek z wczorajszego dnia.  Na zdjęciu widzicie tylko 2 kosteczki mięsa,  ponieważ mój wrap był bezmięsny. A Leniuch nie pozwolił mi przekroić swojej mięsnej tortilli Poniższy przepis, podobnie jak w przypadku zupy, jest totalnie orientacyjny. Zarówno  składniki, jak i  ich ilość. Kombinujcie, szukajcie, poznawajcie nowe smaki, ale zawsze jedzcie tak, jak lubicie!

Składniki:

  • 1 szklanka jarmużu – mniej więcej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • pół opakowania sera feta
  • 250 g   pieczarek
  • pierś z   kurczaka/indyka
  • 3     wrapy/naleśniki
  • trochę oleju kokosowego na patelnię

Na patelni dusisz wszystkie składniki oprócz fety. Kiedy będą gotowe – zwijasz wrapy.  Smacznego!


 

Mam nadzieję, że zainspirowałam Was do kuchennych eksperymentów z jarmużem Jak pewnie zauważyliście – w moim zestawieniu nie ma przepisów typu „kanapka” albo „sałatka”. Moje oczy nie trawią liściastego jedzenia.    Ach ta ciąża.  Być może te  zielone pomysły przypadną  do gustu nie tylko fit zwolennikom, ale także niejadkom, którym widok zielonych chwastów na talerzu przeszkadza tak bardzo jak mi

A jakie są Wasze sposoby na jarmuż?